Home > MEDIA > Composities
 
 

Composities

-"Ave Maria" (1984): Marcel Siebers (opgedragen aan Gita).
Fenna Ograjensek (sopraan),  Jo Louppen (orgel)
Talloze componisten hebben zich –met wisselend succes- aan de tekst van het Weesgegroet ‘heran gemacht’. Huwelijksmissen werden onder die zang afgesloten met de bloemlegging door de bruid bij het Mariabeeld, een ‘onderonsje tussen vrouwen’. Gounod plakte zijn melodie boven Bach’s prelude in C,  Schubert’s versie wordt geweld aangedaan, doordat men de originele Latijnse tekst onder diens [eigenlijk wat sombere] melodie probeert te wringen.
De hier klinkende toonzetting heeft een onverbloemd-weldadig romantisch idioom, waar de zangeres prachtig vrijuit op inspeelt. Let op de klassieke herhaling: die komt –zoals het hoort- bij Sancta Maria, zo zal je de andere melodische motieven van het begin als vanzelf terug herkennen [en kun je ook nog de zijden lingerie-registratie rond Nunc et in hora opmerken!]. André Stolwijk
 

- "Romance voor fluit en piano" (1984) opgedragen aan Gita. De opname is gemaakt op zondag 2 december 2012 tijdens een concert in de cyclus 'Klassiek op Zondag'. Pip van Steen is de fluitist en ikzelf zit achter de piano.
Het klankbeeld doet sterk denken aan het romantisch- impressionistische idioom van een jonge Debussy. Ik was in die tijd een grote fan van Debussy en Ravel. De fluit en de piano zijn in dit stuk twee gelijkwaardige partners en vullen elkaar hoorbaar aan in dialoog.

 

- "Sonatine voor Saxofoonkwartet" (1985) een sublieme opname van 6 november 2011 door de "Circling Saxes" uit Vlaanderen. Het stuk is opgedragen aan het, inmiddels ter ziele, 'Maastrichts saxofoonkwartet'. Het 3-delig klassiek opgezette werk, met polyfone-, impressionistische- en Jazzelementen,  bestaat uit de volgende delen:
-Allegro, - Chanson Populaire, - Rondo.
The Circling Saxes: Rudy Haemers (sopraansax), Karla van Loon (altsax), Nadine Bal (tenorsax) en Tom De Haes (baritonsax).
 
- "Fanfare 500"  (2010) een stuk voor carillon met koperblazers, gecomponeerd bij gelegenheid van het 500 jarig bestaan van het carillon als toreninstrument.
Bij deze uitvoering is medewerking verleend door de 'Venlose Stadstrompettisten'.
Marcel Siebers heeft een werk geschreven waarin de beiaard (carillon) gecombineerd kan worden met koperblazers. Fanfare 5-0-0 kan ook gespeeld worden op een 3-octaafs beiaard en is eveneens geschikt voor middentoonbeiaard. Combinatie met 2 of 3 trompetten en 1 trombone is mogelijk. Het stuk is gebaseerd op het thema kwint-grondtoon-grondtoon, vrij vertaald naar 500. Halverwege de compositie klinkt er een vrije harmonisatie van een hymne uit de vroege 16de eeuw.

- 4Passion uit de 'Wahlwiller Passie': de 4de statie voor blaaskwartet (fluit, hobo, klarinet en fagot).
De Wahlwiller Passie is een muzikaal docudrama dat gecomponeerd werd door Limburgse componisten en gaat over de schilderingen die Aad de Haas na de Tweede Wereldoorlog in de kerk van Wahlwiller heeft aanbracht. Het is een dubbeldrama waarbij de lijdensweg van de kunstenaar het spiegelbeeld vormt van de kruiswegschilderingen.
Een drama dat in werkelijkheid de Limburgse katholieke gemeenschap en de Nederlandse kunstwereld in het decennium na de Tweede Wereldoorlog hevig verdeelde. Het leidde tot een ingreep van het Vaticaan waardoor de staties in maart 1949 uit de kerk werden verwijderd. Na een restauratie van het kerkje in de jaren 1979-1981 zijn de staties, met goedkeuring van de toenmalige bisschop Gijsen, teruggeplaatst in diezelfde kerk.  De getoonde afbeeldingen geven een indruk van het werk van Aad de Haas.
Marcel Siebers componeerde een muziekstuk voor 4 blazers, bestaande uit een prelude en een fuga. In de prelude beschrijft hij de gebeurtenis in de kruisweg op statie 4: Jesus ontmoet zijn moeder; in de fuga gaat het over het oordeel van de leden van de bisschoppelijke bouwcommissie, die willen dat de kruisweg uit de kerk verwijderd wordt. Het fuga thema is overigens, hoe kan 't ook anders, uit kwarten opgebouwd.

- "Fantasie voor piano en harmonieorkest" (1983) Een opname van januari 1986 van Harmonie Gaudete in Domino (Cuijk) o.l.v. Theo Bindels met de componist aan de vleugel. De harmonie viert haar 85 jarig jubileum.
Het werk is opgebouwd uit 4 in elkaar overlopende delen:
- Capriccio, - Berceuse, - Trio, - Finale (met cadens)
 
- Popgroep 'Dime' met "Feelings" opgenomen in Amsterdam (1973) n.a.v. een nationale talentenjacht uitgeschreven door het weekblad "PEP". Ruim 100 inzendingen was het resultaat. Na een selectie bleven er 5 groepen over waaronder "Dime" (en zeker niet de minste van deze 5!) Toch een mooi resultaat voor dit stelletje 15/16 jarigen.
De groep bestond uit:

  • Bart Caspers, gitaar en trompet
  • Marcel Siebers, piano, orgel en altfluit
  • Onno Baardman, basgitaar, akoestisch gitaar
  • Bert Koel, drums


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MarcelSiebers.nl © 2004 - 2019, made by WepIT | content by Marcel Siebers